Nu echt op de helft
12 september 2009
De berichten volgen elkaar nu in rap tempo op. Gister plaatste ik dit bericht http://annehanshoogstraat.reislogger.nl/halverwege.8592, vandaag weer nieuwe mail met foto's!
Ons eerdere bericht heeft als titel “halverwege”, maar dat klopt niet qua dagen en qua tempels, of het qua afstand de helft is weet ik niet. Ik heb altijd gerekend van 28 augustus tot 25 september, maar dat is de datum van onze terugvlucht, wij zijn 26 september weer thuis. Dan zitten we vandaag op de helft.
Met betrekking tot het aantal tempels is dat vandaag bijna het geval. We zitten tussen tempel 43 en 44, dus bijna op de helft. Omdat vanaf tempel 23 de afstanden over het algemeen groter zijn denk ik dat we qua kilometers al wel over de helft zijn.
Nog even hoe we hier gekomen zijn:
Gisteren zijn we bij tempel 40 gaan slapen en het zal jullie niet verbazen dat we daar ook wakker zijn geworden. De jongelui overigens wel wat later dan ik. Om een uur of 6 opgestaan en heb de was uit de droger gehaald, ben een ontbijt gaan kopen en een beetje over het tempelcomplex rondgelopen. Ik heb een monnik mijn hulp aangeboden, ze waren de hele boel aan het vegen enzo, maar daar wilde hij niets van weten. Heb toen een half uur "gezeten" in de main hall. Super. Daarna toch maar de jongelui wakker gemaakt.
Ook hier zijn we gepakt en gezakt voor de main gate gaan staan om pelgrims met een auto een lift te vragen naar tempel 41, een heel eind weg. Ons plan was om vandaar te gaan lopen naar 42 en 43 en dan maar weer te zien.
We kregen een lift van een pelgrim. We moesten eerst blijven staan waar we stonden. Hij ging eerst zelf zijn auto in orde brengen. Het zag ernaar uit dat hij in zijn auto slaapt. Deze man zat niet goed in zijn vel. Roken als een ketter, gelukkig niet in de auto, en steeds dingen laten vallen of vergeten. Hij had een soort burn out en zijn vrouw had een vriend en al niet meer. Hij was blij dat hij zijn verhaal kwijt kon. Als wij via een lift ergens komen probeer ik altijd samen met die mensen de hart soetra te doen, dat wordt overigens erg gewaardeerd en menigeen heeft onze kaartjes met de hart soetra (geplastificeerd) bekeken. Zo ook bij deze man, hij was daar erg blij mee want zelf lukte het hem niet (is overigens niet erg). Good good thank you. Uiteindelijk heeft hij ons gedropt in een stadje tussen 43 en 44 en daar zitten we nu in een soort jeugdherberg, lijkt erg op een minshuku. Morgen met trein en bus naar 44, de helft (van het aantal tempels dan). We gaan weer meer de bergen in. De pacific kust van Shikoku is wel erg anders dan bij ons. Vaak direct vanuit de zee enorme bergen en soms een strookje vlak land en daar zit de bebouwing. Elke stad heeft zijn eigen vissershaven. Verse vis is hier erg belangrijk.
We hebben ook de indruk dat mensen aan pelgrims graag hun verdriet vertellen. Zoals de man van vandaag, maar ook toen we voor tempel 39 aan het wachten waren kwam er zomaar een man naar ons toe met een foto van zijn vrouw in een plastic hoesje aan een keykoord om zijn nek. Hij vertelde dat ze was overleden en daarna ging hij weer verder.
Ok dat was het weer, tot de volgende keer.
Oja nog even wat anders. Ik hoop niet dat we met het weer ook op de helft zitten. Tot nu toe alle dagen zeer warm, van 29 tot 33 graden, en dat valt niet mee met lopen. 's Avonds en 's nachts ca 25 graden, en dat valt niet mee met slapen (tenzij je onder een airco ligt, maar dat is met “wildkamperen” meestal niet het geval). Vandaag zware regen en dus voor het eerst onder de poncho en de paraplu op. Nu, 22.30 uur, is het niet warm meer. Ik heb liever de droogte inclusief de hitte.

Prachtig om jullie te volgen. Technisch ingrijpen van Wieneke zorgt ervoor dat het mij nu ook lukt.
Van harte gefeliciteerd trouwens met dochter en zus. Wel gek, lijkt me, om dan aan de andere kant van de wereld te zitten.
Hans, doe je wel heel voorzichtig met die oude dametjes. Zo te lezen wordt er veel geknuffeld en omhelst, maar voor je het weet knak je ze helemaal dubbel in je oksel. Lieve mannen, heel veel sterkte, mooie ervaringen en plezier op jullie verdere reis.
Kom veilig thuis.
Kus, Carin